Subscribe Twitter

Friday, April 30, 2010

CONTEST HARI IBU~;)

Assalamualaikum! 

entry ini panjang ye.jangan baca kalau tak mahu.;) kata-kata ini ditujukan kepada azah, jangan nak bebel-bebel kat bilik. haha

 syarat pertandingan takde mention gambar tahun bila kan kak?so saya letak tahun 90-an lebih kurang boleh la ea ..;)

ehem2.first time ni nak masuk contest.gatal-gatal nak masuk waktu exam kan.waktu tak exam,tak nak pulak masuk contest bagai.;) okeh-okeh.nanti penganjur marah.cepat cerita daa~banyak cerita pulak kau.;D

nak cerita sedih,gembira atau bacin?aku pilih untuk cerita cerita cerita cerita cerita cinta tak tahu dalam kategori yang mana. Kalau rasa gembira,gembira lah ia.Kalau rasa sedih,sadis lah ia.

nama diberi Rosiyah Binti Suratman..berumur 56 tahun pada tanggal 14 april yang lepas.Seorang yang sporting gaban. ;)

Mak telah melahirkan 4 orang anak-anak.Yang pertama,kakak kerja kat Muar.Diploma from UTM.Yang kedua dan ketiga abang-abang ku yang garang ;D. Degree in Civil Engineer and Mechanical Engineer  respectively from UTM. Youngest would be me! eleh-eleh,sibuk je kan. Degree in Polymer Engineer from USM in 2012.InsyaAllah.;) Mak pesara guru. Kami guru Malaysia, berikrar dan berjanji..apa yang kami beri..lalalala

 ceritanya bermula begini ye anak-anak.

Pada 2001, secara resmi padi nya, Mak saya telah difitnah bertubi-tubi oleh adik-beradik ayah..bukan fitnah yang remeh-temeh macam pinjam garam jiran tapi terlupa nak pulang,tak nak masakkan masakan yang sedap-sedap kalau mereka yang ramai(10 adik-beradik) itu menyibuk datang, mahupun dengan secara sengaja pakai selipar adik ipar dan pijak tahi lembu.haha.nehi3.bukan itu semua ye.

Mak saya yang tabah+comel+happy go lucky seperti anaknya itu*silap,saya yang sepertinya* telah difitnah menyebabkan kematian Nenek,Pak Andak dan keturunan nya dipertikaikan. Fuhhh,hebatnya mereka. Dengan percaya cakap bomoh tu,macam-macam yang mereka hamburkan malam tu. Saya saksi kejadian bersama ahli keluarga yang lain. Mak menangis semahu-mahunya tapi semua masih tak berperikemanusiaan menghambur kata-kata kesat macam orang yang hilang otak untuk berfikir.

Tak cukup dengan kata-kata 9 orang termasuk ipar duai yang attack tu,kami disajikan dengan babak lakonan yang cukup mantap. Babak dirasuk kononnya. wahhhh3~ tapi,yang pelik dialog lakonan pelakon yang dirasuk.Lah,siapa yang buat skrip ni..ish3~2001 dan kini dah hampir 2010.Betapa kuatnya semangat Mak bila dia cakap dengan ayah ketika itu.

"Kalau abang nak pergi pada adik beradik abang,pergilah. Ros dengan anak-anak.."

Ayah saya dah jadi anak tunggal sejak 2001.;)
Kami pun tak pernah kisah tentang mereka. Kau rasa kau akan mengaku mereka saudara ke bila mereka pijak maruah Mak kau satu ketika dahulu?Sorry lah ye, hidup kami tak pernah terjejas tanpa anda. Pesanan untuk semua,jauhilah amalan khurafat dan selamat beramal.wallahualam.;)

Kehidupan dulu tak semewah mana. Mak Ayah bawak kami pergi menoreh getah untuk tambah pendapatan. Aku?Aku kecik lagi waktu tu,main dekat parit je sampai jatuh.haha Padan muka.

Ayah kena pindah jadi Guru Besar kat Pulau Aur,Mersing.Ayah dah balik Muar, then, untuk kenaikan pangkat jadi Penyelia petang, Mak pulak kena pindah ke Kota Tinggi.Terpisah bergilir-gilir dah dengan Ayah.Mak kat Kota Tinggi dengan aku, Ayah kat Muar dengan Abang. Tiap-tiap minggu waktu on the way balik Kota Tinggi je Mak mesti menangis. Aku tak nangis lah,aku kan cool.Oke.Tipu.Nangis sikit.Alah,sikit je .;p

lagi?errrr~mak ni sgt lah sporting..dan dia punya cita-cita yang sangat tinggi ye untuk memilih menantu dia yang last. Dia pernah cakap, pelik tengok anak orang lain ikut cakap mak ayah dia*I mean in terms of jodoh* Aha,dan hari tu dia cakap ada kawan itu ini lah apa lah, dia siap suruh dah tanya lagi lelaki itu sudah berpunya ke belum.haha

Dia jugak pernah mengadu, anak laki dia semua nak kahwin cepat, Mak tak sempat nak bermanja-manja lagi. Aloloh..Hani kan ada.;)

Bila sejak matrik lagi aku cakap "Mak,malas lah nak belajar" sampai lah dah nak masuk 3rd year nih hah. Dia akan cakap "Cakapnya dah tak ada lain dah, asyik malas belajar je". Sebab dia tahu anak dia sorang ni, memang cakap macam tu selalu, tapi dia tahu aku akan cuba buat yang terhabis baik dalam exam untuk buat dia dan ayah gembira. Bila dapat 3 pointer lagi,haruslah dia yang paling bersyukur. Dan aku jua happy.;)

penganjur kata 1 cerita sahaja dibenarkan.tapi nak buat macam mana, hobi memang suka membebel.haha Terpaksa potong cerita yang lain tuh.;) Maaf penganjur~Ambik yang tak dipotong aje lah~heee

Mak..
pengorbananmu
kasih sayang mu
kesabaran dan ketabahanmu
kekebalanmu*toughness*hee
peluh keringatmu
untuk mendidik dan mendewasakan kami
tidak akan kami sia-siakan
dunia dan akhirat,insyaAllah ;)

we HEART you Mak+Ayah~B0th of you are my hero!;)

penganjur,tolong lah bagi saya menang sebab:
+ini first time taw gedix masuk contest
+penganjur kan comel+baik hati
+saya nak beli lens dslr saya..hehe
+tolong lah bagi saya menang!;)
*ni tambah sendiri untuk memikat hati penganjur*haha

eh-eh,lupa..ini syarat pertandingan.


blog penganjur,sila klik sini mahupun sini
+upload gambar korang bersama ibu tercinta.
+buat 1 cerita lucu, manis atau ape je tentang korang bersama ibu tercinta.
+korang wajib letak nama entry untuk contest nie "CONTEST HARI IBU"
+hanya 1 gambar dan 1 cerita dibenarkan untuk seorang peserta.
+link blog penganjur dalam entry korang.
+wajib jadik follower. supaya senang korang tau update pasal contest nie.
+hantar hyperlink entry korang dalam ruangan komen 
+harus penuhi semua syarat di atas
+jgn lupa ltk kn pic di atas dlm entry korang 
+tarikh tutup penyertaan : 30 APRIL 2010
+pemenang bagi contest nie akan dapat RM 100.00
p/s: dulu pernah masuk pertandingan ibu hebat era sempena hari ibu jugak~dah shortlisted,tapi tak boleh pergi KL waktu tu..sekolah lagi.haha

12 comment(s):

miss ketak-ketuk said...

perlu la tu nak highlight kn nme aku kan...
ha3...
jgn la sebut2 nme i...
i xske capap2 n kontrovesi ni..

~roslinda~ said...

haha
aku ketuk jugak ko ni karang..
alah tak kira,nk msukkan gak nme ko..
sbb ko suke bebel kt ak..
haha

miss ketak-ketuk said...

la...
kan mmg tugas ko utk dgr luahan hati aku...
tu bkn bebel ok?
tu luahan hati~
diulangi, LUAHAN HATI

~roslinda~ said...

hahaha
yolah2~
;)

pn fAzrin in d h0use said...

dak campus eng la nie ek? slmt2..blaja rajin2 ye :D

~roslinda~ said...

yuppp~ade lg kat kmpus ni..
xm tak abeh ag~
huuuu
thanx2 ;)

abg ko ni... said...

ceritenye xckup detail dan menyanyat hati...xcite sape yg pungut getah tu...letak kuah kari roti canai dlm bekas susu getah pastu mkn ramai2...sedap2...ko kalo kne tinggal sorg dkt pondok,muke tgk blakang je..takut..haha

~roslinda~ said...

ish..
ak kecik lg tem tuh~
mne ak igt..
huuu

nurul_diya m. nor al-haj said...

mcm prnh dgr cite nie...
c0usin ipah right??
s0rry menyibuk..

~roslinda~ said...

errrrr~
aah...
cmne blh jmpe kat blog ek..
;)

fana said...

anak cikgu eh..samer la kite

~roslinda~ said...

aah~
mak ayah cikgu..
;)