Subscribe Twitter

Thursday, December 2, 2010

Mee Bandung.Aum aum aum.Eh bunyik lain macam pulak.Abaikan abaikan.Jom memasak!

Assalamualaikum!

Ewaaahhh, berjumpa lagi kita di sini bersama Cik Hani ye akak-akak. Untuk apa kita ke sini?Hah,itu yang akak kena stay tune tu semua. Duduk dulu. Duduk duduk. Kali ni Cik Hani kita nak ajar akak memasak ye. Ahem. Masak apa? Masak mee bandung Muar ye. Mudah je mudah je mudah je. Okay,kita tengok gambar dulu okayyyy.


Aum. Sila lihat sahaja. Jangan meleleh air liur pulak taw!

1 pek rempah mee bandung segera. Tak payah la sombong sombong. Kan lebih mudah. :D


Lepas tu, kita perlukan telur dan sayur sawi ye akak akak.*bergantung pada rasa hati*

Mee telur?Agaknya lah kot. Mee kuning, kuey teaw pun boleh. lAyan~

Bahan mentah. Daging/udang/sotong.++fishcake & fishball


1. masukkan daging dalam air*seperti tertera dlm packet rempah sukatanyya*

Agak agak daging dah masak, masukkan telur ye.



Masukka sayur, tauhu, fishcake/fishball.tapi jangan pergi gatal gaul2 plak ye.Kumpul akt satu tempat je,biar senang nak hidang.

Masukkan 1 packet rempah.


Tarra!Dah siap!:)


Okay. Penat ye memasak sambil menge'shoot'. Dah macam orang gila je.Hahaha Rempah ni, mak yang buat. Memang dah lama jadi adat hidangan untuk tetamu tiap kali raya, tapi baru terdetik nak buat bisnes ni. Baru mula raya puasa yang lepas. Agak memberangsangkan lah jugak feedback. Semua positif, alhamdulillah. :)

Produk begedel tu pulak, aku yang buat. Kalau nak rasa air tangan aku, boleh lah beli~~~^^ 

Harga sepek rempah mee bandung & mee goreng=RM 6
Begedel 6ketul= RM 4.50

Tak tahu ke begedel tu apa?Alah benci lah korang ni. Macam mana nak kahwin dengan orang Johor ni macam ni. *tiba tiba*



Ini je mampu buat untuk cuti kali ni. Nak ambik wedding photoshoot job tak layak lagi. Sem depan pulak dah start praktikal. So kita buat yang mudah mudah je dulu.  Kalau tiap sorang beli, kan dah boleh bantu kami. :) wink2~~~

Setakat ni, delivery untuk rempah mee bandung dah buat sampai Penang, Kelantan and etc. Tapi minimu pembelian adalah 3 packet dan kos penghantaran RM7.:)

Next entry Kek pulak!:)

Stay tuneeeeeee ^^

8 comment(s):

sya hassan said...

ini yg kasi sy bersemangat nak buat mee bandung neh..yummy2..

~roslinda~ said...

eh kalau malas.calling2 je lah.beli yang instant pun boleh.:P

alinac lover said...

laa..besh nyer

xpenah makan..sian yong..hehe

~roslinda~ said...

heeee meh rasa meh..:)

Fikri said...

Huahahaha.. sj ja lalu cni. Mee bandung?? ada kaitan ngn air bandung x?? haha.

mofaizmz said...

nmpak sedap.. pic 1st tu dh mnyerlahkan kesedapan mee tu..

wadud@duad said...

nak sikit?
bagi la kat wadud sikit..
huhuhu..

~roslinda~ said...

fikri GILA>>haha bsg lah ko.ZZZZZZZZZ hahaha

mofaiz>>heeee rasa meh :)

wadud>>meh sini sy anta..haha :)