Subscribe Twitter

Saturday, May 22, 2010

Jenis-jenis lelaki~


1. Lelaki Tampan.
Ciri-ciri lelaki tampan ialah popular di kolej/di tempat kerja, sering jadi buruan si gadis atau lelaki 'sesuatu', punya tubuh badan yang tegap, gemarkan aktiviti riadah dan muzik.

Selalunya perempuan memang lah suka tengok lelaki yang macam ni, tapi diaorang just suka tengok sahaja, tak bermakna diaorang nak memiliki. Sebab perempuan tak mementingkan paras rupa dalam mencari sang lelaki. Mostly lah. Jangan tanya aku pulak, rahsia. :)

2. Lelaki yang berkepuk-kepuk poketnya.
Ciri-ciri lelaki yang begini ialah mereka gemarkan barangan yang berjenama, pilihan tempatnya lepak juga mewah dan eksklusif, moden dan sofistikated seiring dengan gaya hidupnya.

Selalunya lah kan aku tengok orang yang ada ciri-ciri macam tu, dalam TV mahupun realiti,  yang  begini selalunya tu, lelaki tu more on dia poket dia tebal sebab family, bukan sebab usaha dia sendiri. Tapi bukan semua. Dan juga bukan mostly. Depends on individu tu sendiri.

Tapi lelaki yang macam ni lah kegilaan perempuan sebab mampu menjamin masa depan lagaknya. Eh-eh jangan jadi batu api pulak cakap aku mengata orang itu orang ini. Aku ulas jek tentang point ni.  Aku tak ada niat nak bercakap tentang siapa-siapa.

3. Lelaki berilmu
Ciri-ciri lelaki berilmu pulak ialah lebih suka memerhati sebelum melemparkan pandangan, bijak dan sering mendapat tempat dalam kuliah/di tempat kerja dan rajin serta tidak gemar gadis yang suka berfoya-foya tidak kira masa.
Lelaki berilmu tak dikira berdasarkan tahap mana dia habiskan pengajiannya. Degree kah, Master kah, PHD kah. Bukan. Ia diukur melalui pengetahuannya sendiri. Ada orang yang tinggi lulusannya, tapi bercakap macam orang yang tak punya akal. Ia diukur melalui pembawakannya dalam satu situasi. Lulusannya sudah tentu satu bonus.:)

4. Lelaki family guy.
Lebih suka menghabiskan masa di rumah dari berpeleseran, sukakan kanak-kanak dan menyukai gaids yang bersifat keibuan dan penyayang.
 
To be honest, I love this type of guy. Kenapa?Bila dia lebih mementingkan family dia daripada diri dia sendiri atau pun rakan-rakan mahupun teman wanita dia, dia dah tunjukkan sikap dia bila jadi seorang pemimpin keluarga kelak. Dia mesti akan pentingkan isteri dan anak-anak dia juga satu hari nanti. Believe me. Bukan bermaksud yang anak mak tu, tapi yang pentingkan keluarga. Nampak tak perbezaan dia?Tak?Takpelah,abaikan~ :)

Ciri-ciri lelaki ni aku ambil daripada Remaja edisi 2008 dan aku ulas berdasarkan buah fikiran ku sendiri. :)

Walau apa pun ciri yang dinyatakan di atas, itu tak bermakna mereka itu should or shouldn't be your partner. No-no. Sebenarnya tak semestinya dia hensem, dia kena begini dan begitu. Tak semestinya ye. Itu semua sebenarnya depends pada individu tu sendiri. Ada je orang yang kelebihannya mungkin di sini, tapi kekurangannya pula di situ.

So, terima kelebihan dan kekurangan yang ada pada seseorang tu. Jangan nak menang saja. Beralah sekali-sekala. Seperti post yang lepas, aku dah tekankan jika kau mahu yang beragama, kau sendiri perlu ada agama itu dulu. :)

Anda pula lelaki yang bagaimana?:)

p/s: Melukut di tepi gantang



31 comment(s):

Hazwan Hakim said...

waah...sungguh berinformasi post kali ini...nak jdlah sume yg adal dlm list tu..huhu..kalo mampu la..hehe

Fikri said...

5. Lelaki yg perempuan

lelaki seperti ini lebih cenderung kpd sifat wanita. mereka lebih disenangi wanita mungkin kerana mereka mempunyai sifat kewanitaan. lelaki seperti ini selalunya mekap artis ja. tak pun pereka fesyen.

hahaha..

~roslinda~ said...

hazwan>>eh2...jadilah..digalakkan sgt..
t bertuah bkal isteri :)

fikri>>haha siot je kau..x bek taw..haha

irfan said...

informative2..haha..laki ble jd husband rasenye akn seboleh2nye wat yg terbaek utk family diorng...diorng msti akn dahulukn amanah n tanggujwab as a leader of de family...harap2 bleh jd cam 2..

~roslinda~ said...

heeeeee
tp jujurnya sy ckp..
tak semua laki mcm tu..
sy sendiri dah tgk depan mata..
sbb tu sy berani ckp..
anak dia sndiri,dia boleh abaikan tnggungjwab tuk anak dia..
insyaAllah..boleh klu diri dah mmg taw n sedar tnggungjwb tuh :)

Hazwan Hakim said...

ok sy cuba..haha..thanks..:)

~roslinda~ said...

oke2..selamat mencuba!
;p
welcome2 :)

baru pasan,apsal laki je sume komen nih?haha

Fikri said...

Aik..
ang pn komen gk.
ang laki gk ka??
Haha..

~roslinda~ said...

hahahah
hampeh fikri..
ak owner blog..
lain cerita..
mksud aku yg reply komen nih..
hish!uwekkkk~;p

Fikri said...

Ah xda2.. usah menafikan kenyataan yg benar. smua itu benar2 belaka. haha.

~roslinda~ said...

haha
Fikri!!
aku calarkan KBB ko karang naik cuti!
hahhaa
tak denye..ko saje jek kan nk putar belitkan ayat ak..uwekkkk2

tehr said...

aku jenis yg suka dok rumah je jarang kluar sbb
- x hensem
- x pandai cakap
- x banyak ilmu
- selalu pokai

wadud@duad said...

asal sejak kebelakangan nieh jalan2 blog orang lain sume sembang pasal laki?? huhu.. :-) tapi saya terasa gak..haha

~roslinda~ said...

tehr>>heee tak kisahlah tuh..yg ptg hati mesti baikkkk :)

daud>>haha ye ke?tak tahu pulak..sy just spontan je tiba-tiba nak update pasal ni..heee knp nk terasa?haha ini entry bkn tuk siapa-siapa terasa taw :)

Irwan Amit said...

eden yang number empat tuh.. kekekekekee ;)

~roslinda~ said...

hahaha ye ke?
tahniah~
lelaki macam tu lah terbaekkk~
:)

nazreenhashim said...

hehehe..
info terbaek dari ladang!

singgah belog bughok saye ye..

http://mimpisyakila.blogspot.com/2010/05/cinta-itu-buta.html

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
singgah membaca sambil muhasabah diri..mana yG takda cuba diadakan..
hehE.. takda yG sempurna kan, tapi menuju kesempurnaan itu wajar dicari =)

~roslinda~ said...

nazreen>>ladang?hahaha ladang ape tuh?:)

azrai>>yang kurang,kita topup..
yang lebih,kita up kan lg biar lg mantap..
yupppp..bet0l tu..
:)

Frodo Baggins said...

wa semua di atas ..
sekian dan terima kaseh.
tp bibik wa kata ..
hati wa baixxx n kurang keji.


wakakkakakka


>>___<<



perempuan, jaga diri dan pilihlah
yg terbaikkk ... :)

~roslinda~ said...

hahhaa
amboi,angkat bakul sendri nampak~
klu betul,alhamdulillah ;)

insyaAllah,itu memang wajib kami pertahankan :)

nazreenhashim said...

ladang buah-buahan..
ekekeke..

~roslinda~ said...

hahhaa ek??
xsngke lak ade entry ni dtg dpd ladang buah-buahan..;p

thanx 4 d visit n comment!:)

etam grecek said...

aku masuk yg mn ya....

~roslinda~ said...

:)

Danial Ikhwan Jaafar said...

tak tau la laki jenis mana. hahaha
lelaki pemalu kot ahaks! =P

~roslinda~ said...

haha ye ke pemalu?
are u sure?
;p
bagus arh tu,unik-unik :)

aril said...

1. sya popular di tmpt kerja 2. gemarkan barangan berjenama 3. suka memerhati sblm melemparkan pandangan 4.menghabiskan masa di rumah + total pakage .haha :-)

~roslinda~ said...

hahaha
itu bukan pakej~
itu bahana ye~
:0

Anonymous said...

apa yang saya cari, terima kasih

~roslinda~ said...

my pleasure :)