Subscribe Twitter

Friday, July 16, 2010

Cara nak tangkap gambar yang bagus+sesi bebelan :P

Kalau photographer yang hebat yang professional mesti tahu cara nak tangkap gambar yang bagus kan? 

Pernah ada seorang rakan blog buat cadangan kat aku untuk buat entry tentang gambar. Seriously aku surrender tang yang ni. 

Aku tak tahu nak letak kedudukan aku kat level mana. Beginner kah aku? Intermediate jauh sekali. 

Aku jauh sekali layak untuk buat post entry yang macam tu. Aku buat post ni supaya mungkin ada yang nak bagitahu tips-tips diaorang kan?Anyone?:) Sharing is caring.

Ada yang kata "Alah no wonder lah gambar dia cantik, guna kamera beribu riban."

Tapi the fact is.. Tak kira lah kamera jenis apa yang digunakan, kamera DSLR ke, kamera Handphone ke, kamera compact ke, tu semua tak jadi sebab untuk gambar tu awesome pun. 

The truth is the people behind the scene.

Kenapa ada je yang shoot guna kamera handphone, tapi hasil dia memang superb? And ada juga yang shoot guna DSLR, tapi hasil dia on average.*aku mungkin salah sorang s0b3*

Cuba kau bagi pinjam DSLR kau pada orang yang berkata-kata seperti di atas, boleh tak dia 'gambar' dia sendiri. Let's see. :)

Aku memang suka tengok blog orang yang shoot-shoot ni. Awesome. Aku sokong mereka. Aku rasa kalau kerja apa yang paling cool dalam dunia, aku akan pilih photographer. Aku tengok orang yang shoot dengan bersungguh ni semuanya cool-cool bak Ice cream Mat Kool je.:P

Tapi bak kata Aizull Marcello, shoot kena lah guna hati. :)

Kalau orang guna hati, pakai tekan 'click' pun dah boleh 'menjadi' gambar diaorang. Aku memang tabik pada mereka.

Back to the topic, come on guys. Share what you know.^^


 Bercadang nak tukat header pada yang ni. :)


 *************

Back on the main objective of this post was been made, aku cuma nak bagitahu tujuan asal aku join blog. Aku join blog ni atas pengaruh Aisyah

Dia kata blog best, itu ini. At first point, okay I try. 

Then aku tulis je lah apa yang aku rasa. Sampai satu tahap, aku nak delete blog ni dah dulu. 

Waktu baru join ni waktu 1st year,2008. Tak payah la gedik nak baca apa aku tulis waktu tu, gila geli aku baca. Hahaha Biasalah, budak naive lagi waktu tu, baru 18 tahun.*alasan untuk ketidakmatangan*

Then, aku mula biasa untuk tulis blog. Tulisan aku pun makin matang *sila muntah baca ayat yang ni* Haha 

Ouh ya, aku tak suka anonymous ya. Aku tak suka orang yang tak nak mengaku apa yang dia tulis. Kalau kau berani sangat, apa kata berdepan kan. Jangan berlindung di sebalik title Anonymous. Geli jek . 

Lepas aku beli DSLR Februari lepas, aku bercadang pulak buat lagi satu blog.
 
Ceritera kita nama blog diberi. Baru je diwujudkan hampir sebulan blog tu tapi alhamdulillah banyak yang dah mengikut*ayat klasik untuk follower*. 

Bila aku pergi blog orang, bukan tujuan aku untuk suruh anda klik nuffnang di kedua-dua blog ye, aku cuma harap anda dapat lihat and mungkin support apa yang aku buat. Tu je. Tak lebih Tak kurang. 

Oh btw, aku bukan buat blog untuk duit.  Kau tengok je lah baru cash out nuffnang RM100 sejak join setahun yang lepas. Haha Aku menulis untuk kepuasan sendiri. Sekian. :)

Aku suka blog yang penulisannya 'hidup' and gambar yang superb. :) Oh, btw tolong jangan cakap U follow me, I follow you. :) Follow memfollow ni kena betul pada caranya. 

Ada je blog yang follower bertimbun tapi isi penulisan dia boring. Tapi ada je blog yang follower ciput tapi isi penulisan dia memang betul-betul tembus masuk dalam hati pembaca. You choose!

p/s: Mak cakap Dania asyik nyanyi lagu Ummi je. Dia rindu Maksu dia dah..Heee Siapa lagi rindu,baik mengaku cepat. :P

8 comment(s):

MissTashigiSpooKy said...

hahaha, aku ag nyibuk kat sni..
aku taw ko mksudkan aku kan yg amek gmbr guna hp tp lawa.. tq2~~..hahahA

PS: XPASAN lak ko da tkr title blog ag satu, mntg2 r da jadi kita.. hahaha..

~roslinda~ said...

hahaha ko leha?
ko ambik gambo ape je?hahahahha

hah?nama title blog tu mmg ceritera kita ye sjak dlu...
tapi url dia ceriterasigadis.blogspot.com
jgn nk wat fitnah kt sni oke...haippppp!
ak sepak ko laju2 karang~huuuu

MissTashigiSpooKy said...

HAHAHA.. yeke..
bru taw..
ingtkan sjak dpt sebilik ngan aku ko trus buh title cerita kita.. haha
tue yg aku mksudkan..
ape yg ko mksudkan ne"??? hee

~roslinda~ said...

leha bongek!
hahhaa
aku sepak ko karang leha.....
leha.........
haha

Mr.Chenta said...

Salam

Thanks lawat blog =)

Hey~
Kene rajin bertanya..
Jangan rajin menunggu :D

Sebut pasal Aizul Marcello
Ramai kenal dia ekh
Popular tul :D

suka adik dia
Irine Nadia
hahaha

By the way
thanks lawat blog =)

~roslinda~ said...

Hahaha
oke..InsyaAllah..
wat mse ni ambik gamb suke2 je..
study hectic~huh
after 2 years br aktif byk2 k0t..heee

welcome..mmg da slalu vsit ur blog p0n..
fav. bl0g..
:)

Anonymous said...

Il semble que vous soyez un expert dans ce domaine, vos remarques sont tres interessantes, merci.

- Daniel

~roslinda~ said...

merci Daniel. :)